Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!! ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑ...

* Η μονάδα του «Ευαγγελισμού» με τον μεγαλύτερο αριθμό αλλογενών μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών στα Βαλκάνια δεν θα δέχεται νέους ασθενείς
«Λουκέτο» σε κλινική-πρότυπο
Τεράστιο το κενό καθώς είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και κάλυπτε τα δύο τρίτα του πληθυσμού
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Με την... όπισθεν κινείται η Ελλάδα στον τομέα της μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Η κλινική με τον μεγαλύτερο αριθμό αλλογενών μεταμοσχεύσεων (όταν ο δότης ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον ή είναι ξένος) και ομφαλίου λώρου στην περιοχή των Βαλκανίων, η οποία στεγάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έβαλε την περασμένη Τρίτη «λουκέτο». Η αποδυνάμωση της κλινικής άρχισε πριν από αρκετούς μήνες με την απομάκρυνση των δύο παρασκευαστριών, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για την επεξεργασία των μοσχευμάτων. Το τελικό χτύπημα όμως δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς έγινε γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων εργαστηρίων, τα οποία προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, θα παραχωρηθεί στο Κυτταρολογικό Τμήμα. Οι γιατροί της Αιματολογικής κλινικής, στην οποία υπάγεται η Μονάδα, πήραν μία πολύ σημαντική απόφαση: δεν θα δέχονται νέους ασθενείς, λόγω εγγενών αδυναμιών στην επιτέλεση του έργου τους. Η κλινική θα λειτουργεί μόνο με τους ήδη μεταμοσχευμένους ασθενείς, ενώ τα νέα περιστατικά θα αποστέλλονται σε άλλες μονάδες της χώρας ή του εξωτερικού.

Το κενό που δημιουργείται από το κλείσιμο της Μονάδας είναι τεράστιο, καθώς είναι η μία από τις τρεις μεγαλύτερες της χώρας που επιχειρούν όχι μόνο αυτόλογες μεταμοσχεύσεις (τα αρχέγονα κύτταρα μεταμοσχεύονται στον ίδιο άνθρωπο από τον οποίο συνελέγησαν) αλλά και αλλογενείς.
«Αποδομείται μια πολύ σοβαρή διαδικασία του "Ευαγγελισμού" που εξυπηρετεί όχι μόνο το νοσοκομείο μας αλλά και όλα τα νοσοκομεία κάτω της Λάρισας, δηλαδή τα δύο τρία της ελληνικής επικράτειας» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Εμμ. Νικηφοράκης. Τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Μυελού των Οστών - συνεχίζει - έχουν ενεργηθεί 700 μεταμοσχεύσεις. «Πέρυσι που ήμασταν "κουτσουρεμένοι" κάναμε 90 μεταμοσχεύσεις. Αν η Μονάδα λειτουργούσε κανονικά, θα κάναμε ως και 150 μεταμοσχεύσεις τον χρόνο» αναφέρει. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αυτό είναι αδύνατον. Εκτός από την απομάκρυνση των δύο παρασκευαστριών και την απουσία τριών νοσηλευτριών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της κλειστής - τα δύο τελευταία χρόνια - Μονάδας Αποθεραπείας Μεταμοσχευμένων Εφήβων, δυναμικότητας οκτώ κλινών, μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η παραχώρηση των εργαστηρίων σε άλλο τμήμα. «Ο αντίλογος είναι να κρατήσουμε κάποιους χώρους ή μέρος αυτών στο άλλο κτίριο, πράγμα το οποίο είναι ανέφικτο. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε μοσχεύματα από το ένα κτίριο στο άλλο. Αν το μόσχευμα μολυνθεί, και αυτό μπορεί να συμβεί όταν ζεσταθεί, μπορεί να χαθεί ανθρώπινη ζωή» τονίζει ο κ. Νικηφοράκης.
Σε επιστολές του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση του Νοσοκομείου, καθώς και τους επικεφαλής της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, αναφέρει αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια ενέργεια. «Η απόφαση κατάτμησης των εργαστηριακών χώρων της Κλινικής, η οποία συλλέγει, αξιολογεί και συντηρεί τα μοσχεύματα θα αξιολογηθεί αρνητικά από την επιτροπή αξιολόγησης JACY (εξετάζει τα εχέγγυα της καλής λειτουργίας των μονάδων) με επιπτώσεις για τη δυνατότητα λήψης αλλογενών μοσχευμάτων από τράπεζες του εξωτερικού. Τυχόν επιμονή στην απόφαση αυτή θα σταματήσει τη ροή μοσχευμάτων σε έλληνες δέκτες» προειδοποιεί.
Ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει τόσο ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής κ. Αλκ. Κωστάκης όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κ. Γ. Πάγκαλης.
«Δεν αποδυναμώνονται επιτυχή τμήματα, αντιθέτως ενδυναμώνονται με βοηθητικό προσωπικό και χώρο, ειδικά αν η εμβέλεια και η δράση τους δεν καλύπτει μόνο μια κλινική αλλά τη μισή Ελλάδα γεωγραφικά και πάνω από τα 2/3 πληθυσμιακά» αναφέρει ο κ. Κωστάκης στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό κ. Αθ. Γιαννόπουλο. «Ολοι συμφωνούμε στην αναγκαιότητα της εύρυθμης λειτουργίας των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών» συνεχίζει «καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος όχι να αυξήσουμε τις μεταμοσχεύσεις ως μια ένδειξη αριθμητικής επιτυχίας, αλλά για να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες αλλογενών μεταμοσχεύσεων. Με την παραδοχή αυτή γίνεται σαφές ότι ελλείψεις σε προσωπικό και κλίνες Μονάδων Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών δεν δημιουργούν απλή διοικητική δυσλειτουργία αλλά άμεσο κίνδυνο ζωής ασθενών (κυρίως νεαρής ηλικίας). Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι ελλείψεις σε προσωπικό μπορεί να υπάρχουν και σε άλλους χώρους, η αφαίρεση όμως εξειδικευμένου προσωπικού από μια μονάδα υψηλής αποδόσεως δεν είναι η καλύτερη λύση».
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών στην Ελλάδα, αν αποδυναμωθεί η Μονάδα, κρούει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Σε επιστολή του προς τον προηγούμενο διοικητή του Νοσοκομείου επισήμαινε: «Πιστεύουμε ότι οι όποιες αποφάσεις σας για την ανάπτυξη του Εργαστηρίου της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου σας θα διέπονται από αυτά που θα συμβούν στο μέλλον και δεν θα αναπαράγουν απλώς και μόνο την τρέχουσα πραγματικότητα. Ολοι μας γνωρίζουμε το τίμημα που κατά διαστήματα πληρώνουμε από τη μη έγκαιρη προσαρμογή μας στην πρόοδο της επιστήμης».
Ωστόσο, οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν. Οι θέσεις των δύο παρασκευαστριών, αλλά και των τριών νοσηλευτών που απαιτούνται για τη λειτουργία της Μονάδας Αποθεραπείας Μεταμοσχευμένων Εφήβων, παραμένουν κενές. Η δε μετακόμιση εργαστηρίων του Κυτταρολογικού Τμήματος σε χώρους οι οποίοι αρχικά προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών έχει ήδη αρχίσει...
Το ΒΗΜΑ, 08/07/2007 , Σελ.: A48Κωδικός άρθρου: B15106A482ID: 288150

Δεν υπάρχουν σχόλια: